TAKO-senteret

TAKO-senteret er et landsdekkende kompetansesenter for oral helse ved sjeldne medisinske tilstander (SMT). Ved TAKO-senteret utreder og behandler de pasienter med SMT. Her samles, systematiseres kunnskap som videreformidles til helsepersonell og tannhelsetjenesten.

Les mer…»

Informasjonsskriv Kreft og Munnhelse

Som en oppfølging av Verdens Munnhelsedag 2017 har Tannlegeforeningen utviklet to informasjonsskriv til både pasient og behandler med nyttig informasjon om munnhelsen før, under og etter kreftbehandling. LES MER…»

Tannhelse og medfødt hjertefeil

Tannhelse og medfødt hjertefeil omtaler hvordan du kan sørge for at barnet ditt har god tannhelse, og hvorfor tannhelse er så viktig for barn med medfødt hjertefeil. Blant annet for å forebygge endokarditt.

Heftet er utgitt av Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) og er skrevet av journalist Marit Haugdahl, som selv har medfødt hjertefeil. Det fødes 500-600 barn med hjertefeil i Norge hvert år. Over 90 % kan behandles. Det er rundt 9000 hjertebarn under 18 år og nesten dobbelt så mange over 18 år.

Heftet er i format A-5, 12 sider og kan lastes ned Her

Å leve med hjertefeil – ernæring

På sidene til Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) finner vi et eget tema om ernæring. Mange hjertebarn strever med å spise nok. Både redusert matlyst og det at de lett blir lett slitne bidrar til at det kan være vanskelig å dekke behovet for energi. For foreldre blir det å få i barnet mat en utfordring de møter hver dag. For noen kan det være nettopp problemer med spisingen som gjør at de fikk mistanke om at noe var galt med barnet. Manglende vektøkning er et viktig symptom på hjertefeil.

Les mer

Parkinson og tannhelse

brosjyre-parkinsom-tannhelseVed parkinson kan man oppleve ekstra utfordringer med tannhelse. Det kan for eksempel være vanskelig å pusse tennene hvis man skjelver mye, og man kan ha problemer med munntørrhet på grunn av medisinbruken. Norges Parkinsonforbund har samlet råd for å opprettholde en god tannhelse. De har også laget en flott brosjyre om temaet. Last ned her